fredag 17 april 2015

Dansevisen man måste höra

I förra fredagens Rendezvous i P2 spelades Dansevise, den danska vinnarlåten i Eurovision Song Contest i London 1963. Den sjöngs och spelades av Grethe och Jørgen Ingmann och finns att ses på YouTube. Fantastisk! När jag först hörde den trodde jag att det var en fransk melodi, men något med språket var inte helt franskt. Danskan låter förunderligt bra i musik, den blir mjuk och lite hemlighetsfull. Vill man höra en upptempoversion på engelska finns den här.

Det svenska bidraget sjöngs av Monica Zetterlund. Hennes mörka sammetsröst är också underbar, men sången är ingen man direkt kommer ihåg. Den försvinner bland de andra. Den danska däremot, den står ut med sitt säregna sound.


Prispallen med Ingmanns överst via Den store danske
 
 
Vilket superduper prispall förresten, i den danska Melodi Grand Prix. Den stora finalen hette Eurovision Grand Prix. Det är faktiskt ett bra namn. De borde ändra tillbaka, alternativt till något mer "showigt", eftersom det är det som det hela handlar om nu för tiden. Eurovision Show Contest? Nja, det har inget riktigt schvung i sig.
 
 
Bildkälla: Rock-Ola
 
 
Grethe och Jørgen skildes 1975 och Grethe dog redan 1990, medan Jørgen dog nu i år, den 21 mars, 89 år gammal.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar