måndag 4 maj 2015

1800-talets gömda skatter

Jag hittade en intressant bok på biblioteket i lördags: Romantikens kvinnor - Studier i det tidiga 1800-talets litteratur (1990). Romantiken är här alltså inte romantik i betydelse kärlek utan i den litterära strömningen. Antologin innehåller essäer om skrifter av bland annat Euphrosyne, Malla Silfverstolpe, Thekla Knös, Sophie Sager, C.J.L. Almqvist och Emilie Flygare-Carlén. Alla belyser de kvinnan, antingen som författarinna eller som litterär gestalt, i förhållande till romantiken, eftersom det manliga perspektivet på denna så länge varit det enda.

Yvonne Lefflers essä om Flygare-Carléns skräckromantiska roman Rosen på Tistelön har fått mig att vilja läsa den, så jag skriver upp den på min lista över böcker att läsa. Här finns en artikel att läsa om författarinnan - Skräck och Skärgård av Leffler och Ebba Witt-Brattström.


Emilie Flygare-Carlén (1807-1892) föddes som Smith i en köpmanssläkt i Strömstad i Bohuslän och kom att skriva ca 30 verk under sin livstid. Hon var enormt populär bland läsarna och gav ut böcker under eget namn, vilket var sällsynt för en författarinna på den tiden. Redan hennes debutbok Waldemar Klein (1838) blev en framgång. Som änka flyttade hon till Stockholm och gifte sig med skribenten J.G. Carlén. Genom produktivitet och popularitet kom hon att bli sin tids högst betalda författare. Eftersom hon knappelunda förs fram i litteraturhistorien tror man det inte. Hon läses inte såsom hennes manliga kollegor i gymnasium idag, och då har även de skrivit inom samma genrer och för olika läsargrupper. Nå, det ska bli roligt att börja botanisera i 1800-talet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar